Complimentendag startschot internationale maand dikkedarmkanker

  • 28 februari 2018

Complimentendag, op 1 maart, is de ideale gelegenheid voor een grote dankjewel vanwege het Centrum voor Kankeropsporing en Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Jo Vandeurzen. Want meer dan 54% van de uitgenodigde mannen en vrouwen namen deel aan het Bevolkingsonderzoek Dikkedarmkanker.

Dit is meteen het startschot voor de internationale maand in de strijd tegen dikkedarmkanker. Ook de Vlaamse overheid en het Centrum voor Kankeropsporing organiseren een campagne om het belang van vroegtijdige opsporing te benadrukken.

Op de regionale televisiezenders zal een Boodschap van Algemeen Nut worden uitgezonden. Tegelijkertijd zal er ook een bus- en tramcampagne doorgaan in gemeenten met de laagste dekkingsgraad. Hierbij worden bus- en tramflanken bekleed met een boodschap over het Bevolkingsonderzoek Dikkedarmkanker.

Het onderzoek spoort alle mannen en vrouwen van 55 tot en met 74 jaar ertoe aan om elke twee jaar een stoelgangtest te doen. Een laboratorium onderzoekt of je stoelgangstaal bloedsporen bevat.

Vroege opsporing heeft enkele belangrijke voordelen: doordat de ziekte of het risico erop eerder worden vastgesteld, kunnen verwikkelingen of een (zwaardere) behandeling worden vermeden en is de kans op volledige genezing groter.