Start pilootproject uitbreiding Bevolkingsonderzoek Dikkedarmkanker in Schelle

  • 18 april 2018

Gemeente investeert in onderzoek bij 50 t.e.m. 54-jarigen

In 2013 startte de Vlaamse overheid met een Bevolkingsonderzoek Dikkedarmkanker bij mannen en vrouwen van 55 tot en met 74 jaar. Zij krijgen elke twee jaar een uitnodiging met een gratis stoelgangtest van het Centrum voor Kankeropsporing. Volgens de Europese richtlijn doe je deze test echter best al vanaf 50 jaar om dikkedarmkanker vroegtijdig op te sporen.
 
‘Daarom nemen we in Schelle het initiatief om de leeftijdsgroep van 50 tot en met 54 jaar ook te laten deelnemen,’ verduidelijkt schepen Axel Boen. ‘In samenspraak met Jo Vandeurzen, Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin en het Centrum voor Kankeropsporing mag Schelle, als enige gemeente in Vlaanderen, deze uitbreiding als pilootproject uitvoeren. Alle 720 inwoners van 50 tot en met 54 jaar ontvingen van de gemeente een persoonlijke brief. In mei krijgen ze een uitnodiging met gratis stoelgangtest, identiek zoals de 55 tot en met 74-jarigen dit ontvangen voor het bevolkingsonderzoek. Wij voorzien hiervoor de nodige financiering.’
 
Informatie en preventie


Woensdagavond 18 april krijgen de Schellenaren meer informatie rond het bevolkingsonderzoek en darmkanker in het algemeen. Iedere dag verliezen 5 families in Vlaanderen een dierbare aan dikkedarmkanker. Nochtans is deze kanker volgens alle criteria van de Wereldgezondheidsorganisatie de ‘ideale ziekte’ om vroegtijdig op te sporen met meer dan 90% kans op genezing.
 
Schepen Axel Boen: ‘Jammer genoeg is er een groot gebrek aan kennis en zijn de misverstanden over bijvoorbeeld het darmonderzoek nog wijd verspreid.Dokter Colemont geeft daarom een helder antwoord op waarom, wanneer, bij wie en hoe darmkanker vroegtijdig op te sporen. Wat zijn de symptomen en hoe kunnen we darmkanker vermijden?

Het is een boeiende uitzetting, met een lach en een traan, met slechts één doel: minder leed door darmkanker, meer gezonde levensjaren. Daarnaast geeft Sarah Hoeck van het Centrum voor Kankeropsporing uitleg over het bevolkingsonderzoek en de uitbreiding voor de inwoners van Schelle van 50 tot en met 54 jaar.
 
Mensen van alle leeftijden hebben baat bij het horen van deze informatie. Als gemeente vinden we het belangrijk om in te zetten op preventie. Hoe meer inwoners zich bewust zijn van wat dikkedarmkanker is en hoe je dit makkelijk kan opsporen, hoe meer leed we voorkomen. We hopen met dit project een aantal dikkedarmkankers bij onze inwoners vroegtijdig te kunnen ontdekken en zo levens te redden,’ besluit de schepen van welzijn.