Uitnodiging en test

Het Centrum voor Kankeropsporing nodigt alle mannen en vrouwen van 50 tot en met 74 jaar elke twee jaar uit om een stoelgangstaal af te nemen. Je ontvangt je uitnodigingspakket met de post. Het bevat een uitnodigingsbrief met een deelnameformulier, een folder en een afnameset met gebruiksaanwijzing.

Het uitnodigingspakket bevat deze uitnodigingsbrief met deelnameformulier, een folder en een afnameset met gebruiksaanwijzing.

De afnameset bevat een iFOB-test. Deze test spoort bloed op in je stoelgang dat met het blote oog niet te zien is. Bloed in je stoelgang kan wijzen op poliepen of dikkedarmkanker. Je neemt het staal best binnen de twee weken nadat je de afnameset hebt ontvangen. Lukt dat niet, bijvoorbeeld omdat je op reis bent, dan kan het ook nog later. De geldigheidsduur van de test staat erop vermeld.

Afbeelding van het uitnodigingspakket Afbeelding van het uitnodigingspakket

 

Hoe je het staal neemt, lees je in deze gebruiksaanwijzing of zie je in dit filmpje:

 

Je stuurt je stoelgangstaal, samen met het deelnameformulier, op in de bijgevoegde bubbel-envelop. Een postzegel is niet nodig. Je stoelgang kan enkel worden onderzocht als het deelnameformulier juist en volledig is ingevuld. De productinformatie hoef je niet mee op te sturen. Stuur je staal zo snel mogelijk op. Lukt dat niet, bewaar het dan hoogstens zeven dagen in de koelkast.

Het labo onderzoekt je staal. Binnen de 14 kalenderdagen ontvangen jij en je arts dan het resultaat. De afnameset en het labo-onderzoek zijn gratis.